sestdiena, 2010. gada 4. decembris

Studija 53-10 nodod asinis.

Čiv!
   Šodien(03.12.2010.) bijām nodot asinis. Šis mums bija otrais gājiens pāris nedēļu laikā, jo manas grupas(AB+) asinis nebija vajadzīgas, bet Mārcis nevarēja nodot. Tāpēc gājām atkārtoti - šoreiz veiksmīgi.
   
   Ieradāmies uz pusdienslaiku. Mūs tur laipni sagaidīja. :) Sākām ar registrāciju. Aizpildījām lapu ar jautājumiem uz kuriem noteikti jāatbild godīgi, pretējā gadījumā jūs varat uz mūžīgiem laikiem tikt izslēgts no donoru saraksta, ja asinīs tiks konstatētas kādas problēmas un jūs par tām nebūsiet informējis VADC darbiniekus.
Šo dabū vietā, kur pārbauda pulsu. :)
   Nākamais ko daram - ejam noteikt asinsgrupu un hemoglobīna līmeni asinīs. Mana asins grupa ir AB+, Mārcim A+. Hemoglobīna līmenis - Man 156, Mārcim 165. Viņš man ieliek. Jo augstāks skaitlis, jo labāk. ;) 138 to 182 g/L ir normāls hemoglobīna līmenis asinīs vīriešiem. Sievietēm,bērniem un grūtniecēm  skaitlis cits. Telpā, kur nosaka hemoglobīna līmeni asinīs, tiek noteikta arī asins grupa. Video varēsiet redzēt kas tur un kā. :P
   Pēc tam ejam uz nākamo vietu, kur pārbauda pulsu, sirds darbību un to vai ir redzamas vēnas. Grūti trāpīt vēnā, ja tu to neredzi. Viss kārtībā. :)
Tas viss + 3Ls par asiņu nodošanu= Izdevīgi
 


Nākamais solis. Dodamies uz telpu, kur tiek nolaistas asinis. Tur no mums paņem asins donora apliecību(tās uztaisa turpat uz vietas, ja esat pirmo reizi) un aizsūta dzert tēju un mazliet iekost. Gribu atzīmēt, ka Hematogēnu par pliku velti gādā Lietuvas firma. Izplatītājs “G.Miežis Ārsts”. Cepums viņiem par to. ;)


Kad tēja padzerta un mazliet esam iestiprinājušies ir laiks doties nodot asinis. āāāāāāāāāāāāāā. Neticēsiet, bet man ir drausmīgs uztraukums. Tur foršas māsiņas mūs sagaidīja, apsēdināja ērtos krēslos un sāka durt adatas rokā. Tā kā man nepatīk ka manī kaut ko daru tad novērsos. :P Un varu teikt uzreiz, ka pirkstā ieduršana, lai paņemtu asinis hemoglobīna līmeņa noteikšanai ir stipri sapīgāk nekā adatas ieduršana vēnā, lai noņemtu asinis. ;) Kamēr pumpēja asinis par šo un to parunājām ar māsiņām un Zani - mūsu patronu VADC.
    Man kā par nelaimi īsi pirms pietiekamā daudzuma asiņu paņemšanas uznāca karstums - pazīme, ka cilvēks tūlīt atslēgsies. Tiklīdz par to ieminējos mani uzreiz atslēdza no sistēmas un iegrūda degunā ožamo spirtu. Acīs nekavējoties izsprāga asaru bumba un degunā iesitās stipri asa smaka. Tās bija nepatīkamas sajūtas. :( Bet man prieks, ka izdevās nodot vajadzīgo asins daudzumu. :) Man blakus krēslā sēdēja meitene un man liekas, ka viņa par mani mazliet pasmīnēja. Bet tas ir normāli, jo jau pirms asins nodošanas biju lasījis, ka džeki ir tie kas visbiežāk atslēdzas nododot asinis. ;) Tāpēc arī nemaz nejutos nekāds vārgulis. :P Pēc brītiņa, kamēr vēl gulēju ērtajā krēslā ienāca puisis vārdā Dinārs, kurš asinis bija nodevis jau 36 reizes!!! Varat iedomāties?! Džeks tiešām malacis. :)
   Pēc pagulēšanas gājām izstaigāt VADC. Mūs ieveda vietā, par kuru katrs ir dzirdējis vai vismaz redzējis filmā. Vampīru bārs, jeb kā paši VADC darbinieki to sauc par Ekspedīciju - no turienes visas asinis un plazma tiek piegādātas slimnīcām, kurām tās tai brīdī vajag.
   Tur mums pastāstīja par to, kas notiek ar mūsu nodotajām asinīm. Sīkāk iekš video būs. ;)
Vienīgā vieta, kur netikām bija asins sadalīšanas centrs, kur asinis tiek sadalītas eritrocītos, leikocītos un plazmā. Katru no tiem izmanto savam mērķim. No viena veido zāles, otro izmanto asins pārliešanā. Forši ne? Žēl, ka netikām, bet gan jau kādu citu reizi. Pēc diviem mēnešiem dosimies nodot asinis ceļojošajā autobusā. :)









   Būtībā tas arī viss. Pie pašas ieejas varat apskatīt informāciju par asins donoriem nesenā pagātnē. Video būs  tiklīdz Mārcis to saliks un video tiks apstiprināts. ;)


 

1 komentārs: