piektdiena, 2011. gada 11. marts

Ziemeļvidzemes Apmeklējums

Čiv!
   Vakar Studija 53/10 kopā ar Homo Ecos devās uz Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas(ZAAO) cieto sadzīves atkritumu poligonu "Daibe"(30km no Valmieras), bet pēc tam devāmies uz Vidzemes augstskolu(ViA) uz Zaļā dzīvesveida skolas 4. nodarbību. Bet par visu pēc kārtas. ;)

Šeit sver atvestos atkritumus
Ieva, kas mūs izvadāja pa "Daibes" poligonu
   Izbraucām ap pusdienlaiku no Rīgas. Ap pus diviem jau bijām ZAAO, kur mūs sagaidīja Ieva. Ieva pastāstīja par ZAAO, kas tas par "zvēru", ko tāds ēd un kāpēc. ZAAO darbība pagaidām ir plānota uz 28 gadiem, kuru laikā no visas Ziemeļvidzemes uz ZAAO tiks vesti atkritumi šķirošanai un glabāšanai. Tiek šķirots papīrs, stikls, PET pudeles, polietilēns, bet pārējais viss tiek krāmēts glabāšanas vietā līdz 20m augstumam. Tad visa tā milzīgā kaudze ar atkritumiem tiek aprakta un no tās tiek iegūta gāze ar kuras palīdzību iegūst elektrību un siltumu. Iegūst ap 340 KwH elektrības, kas var nodrošināt ap 30 mājsaimniecību ar elektrību, bet šī elektrība tiek pārdota(atdota) Latvenergo. Bet runa ne par to. Izrādās, ka ZAAO ir ļoti moderna atkritumu šķirošanas tehnika un šeit ir pagaidām vienīgā vieta, kur reāli var pārstrādāt PET pudeles. Bez tam šeit laikus tiek domāts par nākotni un jau tagad ir padomā izbūvēt siltumnīcu, kur kompostēt organiskos atkritumus, kurus varēs izmantot sadzīves atkritumu aprakšanai poligona teritorijā.
Tā kaudze ar atkritumiem ir vairāk kā 10 m augsta
Šeit tiek sūknēta gāze no trūdošajiem atkritumiem





Ar šo agregātu sašķiro atkritumus
Tiek filtrēts šķidrums, kas rodas atkritumiem trūdot
Šeit tiks glabāti nešķirojamie atkritumi, no kuriem iegūs gāzi




Riepas ar kurām tiks apklāti atkritumi




Šeit sašķirotie atkritumi tiek presēti
Pirms un pēc šķirošanas











Kaudze ar šķirotajiem atkritumiem


Cilvēki sarodas
 Pēc gandrīz divu stundu ilgas runāšanas un staigāšanas pa ZAAO poligonu devāmies tālāk uz ViA, kur Ieva no ZAAO nolasīja lekciju par atkritumu otrreizēju pārstrādi šķirošanu utt., kā arī Homo Ecos uzstājās ar lekciju par zaļu dzīvesveidu un savu projektu - Latvija Zaļākā Valsts Pasaulē. Bez tam bija iespēja uzēst pāris garšīgas pašceptas kūkas-pīrāgus. Varen gardi bij'. :)
Ieva par atkritumu šķirošanu 
Madara par to ko mēs varam darīt dabas un savā labā








Sanita par projektu - Latvija zaļākā valsts pasaulē


Klausītāji lielākoties jaunieši. :) 















Vērtīgais ko ieguvu - uzzināju, ka ne visa plastmasa ir nododama šķirošanai. Jogurtu , veikalu ēdiena, vienreiz lietojamos traukus u.c. nevar pārstrādāt(vismaz ne Latvijā un ne pašreiz). PET pudeles pirms iemešanas konteinerā vajadzētu izskalot, eļļas pudeles uzreiz metiet sadzīves atkritumu konteinerā, jo lai gan tās ir PET pudeles tās nepārstrādā.

Gaidiet video. ;)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru