piektdiena, 2011. gada 1. aprīlis

Kultūras pasākumi Rīgā no šodienas

Čiv!
   Studija 53/10 vakar bija uz pāris izstāžu atklāšanām. Pirmā no tām ir "Rīga Grāmatās no Senatnes līdz Mūsdienām", otrā - "Nonkonformisms Grafikā. 1944 – 1989" un visbeidzot trešā izstāde, kura tika atklāta šodien - "Elki un Cilvēki".

   "Rīga Grāmatās no Senatnes līdz Mūsdienām" - attapīgākie laikam būs sapratuši, ka izstāde ir par grāmatām, kurās galvenais temats ir Rīga. Sākšu ar to, ka atklāšana bija drausmīgi gara. Visu cieņu Jānim Rokpelnim, bet necitē citus pāris rindiņās un pats pēc tam lasi savu dzeju. Saprotu, ka gribās lai tavu dzeju ievēro, bet varēji iztikt ar pāris rindiņām. ;) Vēl pa runai norunāja Andris Ameriks - īsi, skaidri un saprotami. Puscepums garantēts. ;) Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Juris Ekmanis un Latvijas Nacionālās bibliotēkas(LNB) direktores vietniece Doloresa Veilande arī pateica pa pāris vārdiem - varbūt mazliet vairāk. Jo ja godīgi man likās, ka Rokpelnis runā pārāk ilgi un pārstāju klausīties par ko īsti tiek runāts.
   Īsumā varu pateikt, ka izstāde likās tiešām vērtīga. Grāmatas sadalītas dažādās grupās, piemēram, arhitektūra, dejas, zīmēšana un gleznošana u.c. Cilvēkiem, kam patīk grāmatas un Rīga noteikti iesaku aiziet un apmeklēt šo izstādi.
   Papildus izstādei katru dienu plkst. 16:00 tiks demonstrētas filmas, piemēram, "Ielas garumā" u.c. ;)
Kur? - Rīgas Latviešu Biedrības namā Merķeļa ielā 13, otrajā stāvā.
Cik? - Par velti.
Laiks? - 31. marts līdz 10. aprīlis, darba dienās no plkst. 11.00 līdz 18.00, sestdienās un svētdienās no plkst. 11.00 - 17.00.









 "Nonkonformisms Grafikā. 1944 – 1989" - izstāde par PSRS laikā neoficiālajiem zīmēšanas un mākslas veidiem un stiliem. Gan karikatūras, gan grafika. Pašā izstādē ir izstādīti tikai pārdesmit darbu, bet kopumā ir restaurēti 3000 darbu un vēl tiek restaurēti. Interesanti darbi izstādīti un domāju, ka tie kuri nav izstādīti varētu būt vēl interesantāki. :)
   Darbus, kuri nav redzami izstādē būs iespēja redzēt digitālā veidā LNB vai kādā citā mājaslapā. Man gan teica, lai skatos pie info par izstādi, bet tur nekādas saites(link) neatradu.
   Šai pasākumā gan nepiefiksēju, kas par ļaudīm, ko saka. Atceros, ka bija Dānijas vēstniecības pārstāve, LNB pārstāve, māksliniece-kuratore, kā arī citi mākslinieki, kuri palīdzēja šim projektam tapt realizētam.
   Pēc izstādes atklāšanas sekoja cienāšanās ar dzērieniem un kliņgeri. Kliņgeris dikti garšīgs. :P
Kur? - Vecrīgā, Palasta iela 4
Cik?                                       
skolēniem, LR pensionāriem - Ls 0,50
studentiem - Ls 1,00
pārējiem - Ls 3,00
Laiks? -
25. maijs – 30. septembris: katru dienu 11.00–17.00 1.
oktobris – 24. maijs: T, C, P, S, Sv. 11.00–17.00; P, O – slēgts



  "Elki un Cilvēki" - hmmm. Izstādes nosaukumu vajadzētu savādāku. Nezinu kādu, bet savādāku. Kāpēc? Tāpēc, ka izstāde nav īsti par cilvēkiem un elkiem, kā to teica atklāšanā. Tā ir par fotogrāfu un viņa dvēseli. Dvēseli jūs varat redzēt viņa uzņemtajā un izstādītajā fotogrāfijā. Personīgi man visvairāk patika fotogrāfijas, kurās bija redzamas acis. Kāpēc acis? Tāpēc, ka tās ir cilvēka dvēseles attēlojums. Nejauciet ar spoguli - spogulis visu rāda ačgārni. ;) Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājaslapā gan tas viss ir izstāstīts dikti savādāk. ^^
   Atklāšana bija diezgan īsa. Parunāja kuratore no Francijas Aņēze de Guvjona Sensīra (Agnès de Gouvion Saint-Cyr), Francijas vēstniece un Inese Baranovska - izstādes kuratore no Latvijas puses. Bija atnākušas arī pāris kultūras personas, kurām neatceros ne vārdus, ne to kā viņas izskatās. :D Bet bija - to zinu 100%. ; )
Kur? - Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā)
Cik? - Cenas LNMM lapā
Laiks? - 2011. gada 31. marts līdz 15. maijs,
Katru dienu 11.00–17.00, kase 11.00–16.45
Trešdienās 11.00–19.00, kase 11.00–18.45
Pirmdienās slēgts



Tā lūk. Šodien tika atklātas trīs jaunas izstādes, no kurām vismaz uz vienu vajadzētu aiziet. ;)

2 komentāri: